Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Pobratenje Rotary Cluba Nova Gorica (Slovenija d 1912) in Rotary Cluba Gorizia (Italija d 2060)

datum: 11.05.2022

kategorija: Sporočila za javnost

Dolgoletno rotarijsko sodelovanje in prijateljevanje z RC Gorizia ustanovljenega leta 1948, se je pričelo že leta 1997, dobro leto pred charterjem RC Nova Gorica (aprila leta 1998).

Ideja o pobratenju je dozorela v letošnjem rotarijskem letu. Dne 10.12.2021 ob 19. uri je bila v Zeleni dvorani Mestne občine Nova Gorica slavnostno podpisana Listina o pobratenju. Prisotni so bili člani ter predsednika obeh klubov, guvernerja obeh distriktov, pomočnik predsednika odbora za mednarodno dejavnost, podžupan MO Nova Gorica in župan Gorizie.

Predsednik RC Nova Gorica g. Jordan Štrekelj je poudaril, da je prijateljstvo med kluboma zapisano v dolgi prehojeni poti skupnega druženja. Tako kot reka Soča že stoletja povezuje naše kraje, naj ostane trajno tudi povezava in skupno delovanje med obema kluboma.

Predsednik RC Gorizia g. Luca Vittori je povedal, da je s podpisom Listine o pobratenju zapečateno vzajemno iskreno prijateljstvo, ki združuje oba kluba. Predstavlja simbolno tudi rotarijski prispevek skupnega čezmejnega interesa in urbanističnega razvoja obeh mest Gorice in Nove Gorice.

Guverner distrikta 1912 g. Dušan Peterkovič je bil resnično vesel, da je lahko del pomembnega mednarodnega dogodka, ki bo z velikimi črkami zapisan v zgodovino Rotarijskih distriktov 1912 in 2060. Pobratenje klubov vidi kot smerokaz v sožitju v skupnosti in dogodek, ki prispeva k utrjevanju poslanstva rotarijstva in prijateljstva med obema narodoma.

G. Raffaele Antonio Caltabiano, guverner distrikta 2060 je spomnil na besede ustanovitelja Paula Harrisa, ki je dejal: "Rotary lahko zaobjame svet s svojimi ideali prijateljstva, razumevanja in služenja."

Slovesnost se je nadaljevala v restavraciji Ai Tre Soldi Goriziani v sosednji Gorici. Vsi udeleženci so ob odhodu prejeli v spomin na dogodek stekleničko z vodo reke Soče, ki povezuje obe mesti.

Damijana Šinigoj,
Zakladnica RC Nova Gorica

Fotogalerija