Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Uradni obisk delegacije predstavnikov ustanov in Rotary kluba Nova Gorica v županiji Karlovac

datum: 21.10.2009

kategorija: Sporočila za javnost

RC Karlovac Od zvezde do zvezdeV sredo 21.10.2009 je bila ob »Dnevu slovenske knjige« delegacija predstavnikov različnih ustanov in Rotary kluba iz Nove Gorice na uradnem obisku v Županiji Karlovac. Pobudo za srečanje je dal naš zvesti prijatelj in častni član Rotary kluba Nova Gorica Josip Pavlić, ki je tudi organiziral srečanje na Hrvaškem. Delegacijo so sestavljali: direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič, ki je organiziral srečanje s slovenske strani in katerega zamisel je tudi bil projekt »Od zvezde do zvezde«, svetnik za mednarodne odnose na Mestni občini Nova Gorica arhitekt Tomaž Vuga, vodja Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici dr. Branko Marušič, ki je v Karlovcu že večkrat predaval, direktor Goriške knjižnice Boris Jukič, predsednik RC Nova Gorica Nedeljko Gregorič in podpisnica Listine o sodelovanju Rotary klubov na relaciji Palmanova – Karlovac, Irena Jež. Delegaciji sta se pridružila tudi podpredsednik Državnega zbora dr. Vasja Klavora, ki je v karlovški knjižnici z zanimivim predavanjem predstavil svoj literarni opus ter navdušil vse prisotne, in njegova soproga gospa Nives.

RC Karlovac Od zvezde do zvezde 3Na občini Karlovac so delegacijo sprejeli podžupan Dubravko Delić, ki je nadomeščal zaradi bolezni odsotnega župana Damirja Jelića, veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu dr. Milan Orožen Adamič, ravnateljici muzeja in knjižnice v Karlovcu gospa Višnja Lasić in gospa Frida Biščan, predsednik RC Karlovac Ivan Stojkovič ter še nekateri drugi vidni predstavniki mesta.

Po uradnem sprejemu pa se je sestala delovna skupina za pripravo turističnega kulturno zgodovinskega itinerarija z imenom »OD ZVEZDE DO ZVEZDE«, ki jo sestavljajo predstavniki obeh mest. Cilj projekta, ki ga podpirata občini in s 15. oktobra 2007 podpisano Listino o sodelovanju tudi Rotary klubi Cervignano-Palmanova, Gorizia, Solkan – Siliganum, Karlovac in seveda Rotary klub Nova Gorica, ki je gonilna sila le tega, je promovirati ter revalorizirati s pomočjo evropskih sredstev arhitekturno dediščino na relaciji od Palmanove do Karlovca, za Evropo pomembni zgodovinski mesti z renesančnim zvezdastim tlorisom, ki je nastala kot posledica vojaških potreb od časa prazgodovinskih gradišč do XX. stoletja. Gre za pomembne, predvsem protiturške utrdbe, gradišča in gradove. Ta dediščina je danes žal pozabljena in v Evropi premalo poznana. Nova os, ki poteka od zahoda – Italije preko Slovenije do vzhoda - Hrvaške, bi tako lahko postala pomembna turistična destinacija za vso Evropo.

RC Karlovac Od zvezde do zvezde 2V Gradski knjižnici Karlovac je bila nato v počastitev Dneva slovenske knjige najprej projekcija dokumentarnega filma režiserja Filipa Robara Dorina »Veter se požvižga«, ki obravnava slovensko-italijanske odnose po prvi svetovni vojni, posledice italijanske zasedbe Julijske krajine, Istre in dela Dalmacije, nasilje fašistične politike nad slovenskim prebivalstvom ter italijanske vojne zločine na zasedenih ozemljih med drugo svetovno vojno; nato pa je dr. Vasja Klavora predstavil še svoj literarni opus.

Ob slovesu so vsi zatrdili, da se bodo še naprej trudili za ohranjanje tako prisrčnih prijateljskih odnosov in da bodo naredili vse kar bo v njihovi moči, da bo prišlo do uresničitve našega skupnega projekta »OD ZVEZDE DO ZVEZDE«.